dimecres, 13 de maig del 2015

EL FOC

Quan va aparèixer?
-Es suposa que l'home prehistòric va conèixer el foc per l'erupció d'un volcà, un incendi o la caiguda d'un llamp.
-Però fa 350.000 anys (500.000 anys aC) l'home d'Atapuerca va començar ha utilitzar-lo.
Aproximadament a l'any 1827 es van inventar els llumins mitjançant els quals encendre foc era més fàcil.

La història del foc.
-En els seus començaments, el major problema era tenir cura aquest foc que portaven als llogarets i mantenir-lo encès. Encara no sabien encendre ni alimentar-lo amb combustibles per això s’havia d’esperar que una altra vegada la naturalesa els donés l'oportunitat de tornar-lo a aconseguir.
-Llavors per tenir cura del foc van aparèixer els guardians del foc i a Roma l’orde sacerdotal de les vestals(si una vestal deixava apagar el foc sagrat era sepultada viva a càstig).
-Quan l'home prehistòric va aconseguir encendre el foc, va dominar un dels elements més importants de tots els temps.

Primers èxits
El primer mètode d'encesa es suposa que va ser el del fregament d'una punta de pal sec sobre un mateix punt d'una fusta seca:
*Fregar una liana en una ranura efectuada en la fusta.
*Rotació d'una punta de pal sobre una fusta.
*Amb espurnes produïdes amb pedres que continguin pirites de ferro.
El foc es conservava sobre pedres, en cavernes, enterrat en un pou, enterrat en un forat revestit amb pedres... abans de inventar els llumins al 1876. 

Per a que s’utilitza?
-A La prehistòria s'utilitzava el foc per cuinar els aliments crus, mantenir allunyats animals perillosos, escalfar... les seves flames eren armes en les lluites i caceres i el seu fum per dur a terme les primeres comunicacions dels humans.
-Posteriorment el foc s'ha utilitzat per il·luminar en les hores de foscor (espelmes), en forns  i en moltíssimes coses quotidianes.

Funcionament:
-El foc és una reacció química d'oxidació violenta d'una matèria combustible que desprèn flames, calor, vapor d'aigua i diòxid de carboni.
-Perquè es produeixi ha d'existir un combustible, oxigen i una temperatura elevada. El primer mètode d'encesa se suposa que va ser el de fregament d'una punta de pal sec sobre un punt d'una fusta seca.
-Això va succeir en els primers temps de la història humana i                                                  ho van fer els nostres avantpassats per error, encara es                                                          debat si va ser amb la fricció de pedres o de la fusta.

Avantatges i inconvenients:
Avantatges:
Ø  Gràcies a la seva aparició la civilització ha pogut arribar on estem ara, ha aportat a l'home protecció davant el fred, naixement ...
Ø  En l’actualitat els incendis en la naturalesa poden restablir l'equilibri ecològic i facilitar la regeneració. Els incendis de baixa intensitat netegen els sòls dels boscos amb un mínim de dany als arbres i a més els netegen d’infestacions d'insectes i malalties potencials.
Inconvenients:
Ø  El foc requereix oxigen i combustible. Amb l'oxigen de l'aire, els cables elèctrics danyats, les burilles de cigarrets, l'electricitat estàtica i fins i tot la llum solar concentrada poden actuar com a combustible i començar un incendi destructiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada