dijous, 14 de maig del 2015

LA IMPREMTA

Quan va aparèixer?
-Va aparèixer al segle XV. En aquesta època ja s'imprimien naips i estampes amb motius religiosos, mitjançant una planxa de fusta gravada i empastifada amb tinta grassa, sobre el paper o pergamí.

Qui és la va inventar?
-Segons les investigacions, la impremta va ser inventada pel xinesos i modificada per Johannes Gutenberg (al 1450). A aquest li pertany el primer invent amb caràcters mòbils (gran moment de la història de la cultura).

Per a què s’utilitza?
-La impremta permet reproduir textos i imatges sobre paper, tela, pergamí o altres materials.
-Actualment és també el conjunt de procediments gràfics i de tècniques que concorren en l'elaboració d'una obra impresa.

Funcionament:
Per crear la impremta amb caràcters mòbils i que pogués funcionar, Gutenberg va fer els següents passos:
-Va adaptar una premsa de fusta que es feia servir per moldre el raïm en la preparació del vi.
-Va crear tipus mòbils metàl·lics (de plom) que eren molt més resistents que la fusta, per això es podien utilitzar moltes vegades.
-Va modificar la consistència de la tinta perquè fos més densa i s'enganxés bé als tipus mòbils.
Perquè la impremta funcionés, les lletres es col·locaven una després de l'altra, sobre una vara de fusta en línia. Les paraules quedaven separades per un relleu. Després s'untava tinta en els caràcters i es posava un pergamí sobre ells.

Avantatges i inconvenients:
-La impremta va provocar avantatges:
Ø  Gràcies a la seva aparició el saber escrit es va poder conservar i així va estendre a tota la població, substituint-se la escriptura per la tradició oral com a forma per transmetre coneixements.
Ø  Gràcies a l’arribada de l’impremta, ja no va fer falta duplicar més llibres a mà (era un sistema lent i costós) com s’havia fet sempre.
Ø  Al aparèixer la impremta, cada cop hi va haver menys gent analfabeta ja que va ser la màquina que va permetre que la educació estigués a l’abast de tots els llibres, revistes...
-Els desavantatges de la impremta no existeixen: van ser tants els fets favorables abans esmentats que es pot dir que hi va haver un abans i un després de la impremta.



Curiositat: http://buscacuriosa.blogspot.com.es/2007/05/la-imprenta.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada